lördag 27 januari 2018

Att säkra upp i Glädjehuset!


Nu har jag landat på 2015 i Glädjehusets historia. Det märks att vi börjar bli vana med vad vi håller på med för att få Glädjehuset att fungera. Det börjar bli rutin kan man säg.  Det är fortfarande superroligt att läsa alla gamla inlägg och flytta dem hit, det är verkligen en tidsresa med Glädjehuset! Jag fortsätter att plocka inlägg för inlägg som de är!

12 feb. 2015 

Det är himla roligt att det börjar bli stort intresse för Glädjehuset och allt vad det innebär. Det är ju ett kretsloppshus som kräver ständig skötsel, året om men helt klart värt det! Här på höger sida kan du följa en länk som beskriver året i Glädjehuset.

Vårat Glädjehus är ett stabilt hemmabygge och ordentligt förankrat i en nergrävd sarg av reglar. Att ha en kista som den står på underlättar på många olika sätt. Förutom att det försvårar för rovdjur som gräver sig in så är det också bra med väggar för att hålla komposten på plats. Med komposten menar jag ströbädden som är underlag under vinter och odlingsmylla under sommaren.

Sedan 2 år bakåt har vi haft hönsnät runt hela Glädjehuset upp till halva, fäst i plank som ni kan se på bilden. Efter att vi satte hönsnät har vi inte haft något besök av räv, grävling eller något mårddjur. Annars kommer de förr eller senare och hälsar på märkte vi en sen vår genom den hårda vägen. Otroligt tråkigt och smärtsamt. Håller tummarna för att vi ska slippa även i år.

Under vintern måste man även ta ner snön från taket även om det är en stabil konstruktion. Plast håller inte hur mycket som helst och snö är tungt. Att ta bort snön är ett måste och när det snöar mycket är det inte det roligaste man kan hitta på.

Råttor skulle kunna vara ett problem eftersom Glädjehuset är en varmkompost med matrester. Man behöver säkra upp på alla sätt man kan komma på. Eftersom djur som utfodras ute med spannmål och hö drar till sig råttor och varmkomposter för mat lika så bör det inte ligga matrester för länge. Man bör också ha fodret inlåst i säkra kärl t ex tunnor. Kompostbädden vänds och vattnas systematiskt, för att komposteringen ska fungerar. Jag tror också att det minskar intresset för råttorna, det stör för mycket.

I år är det dags att byta plasten. Vi har lärt oss en hel del under snart 5 år med Glädjehuset. T ex så pickar hönsen hål på plasten efter några år då den blir lite mer bräcklig för varje år som går. Vi har finfin plast tejp att laga större hål med men vi har även ett gammalt hål från rovdjursbesök. Börjar bli ett lapptäcke svårt att göra rent. Tror att jag ska säkra upp med ett gidiget nät när vi väl har bytt plast. Funderar vidare...

See U / Bondjäntan


Nuförtiden har vi även elnät för att öka skyddet! Rekommenderas! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar